Grondwarmtepomp & X-ROOF zonelementen

Grondwarmtepomp

Alle woningen in Le Jardin worden uitgerust met een grondwarmtepomp. Deze grondwarmtepomp verwarmt je woning en tapwater op een milieuvriendelijke manier. Een prettige bijkomstigheid is dat je vloer heerlijk warm is in de winter en aangenaam koel in de zomer. Zo heb je het hele jaar door een comfortabel binnenklimaat. Verwarmen met een grondwarmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas. Omdat de woning gasloos is neemt de CO2 uitstoot af. Daarnaast is de isolatie zeer goed en worden alle woningen aan één zijde voorzien van het Wevolt X-ROOF. Deze combinatie zorgt voor een zeer energiezuinige woning.

 

Hoe werkt een warmtepomp?

Simpel gezegd gebruikt de warmtepomp de bodem voor het winnen en opslaan van energie. Hiervoor gaat een buizensysteem diep de grond in. In de zomermaanden is er veel warmte beschikbaar. Warmte die je in de koude wintermaanden goed kunt gebruiken. Hetzelfde geldt voor de beschikbare koude in de winter, die juist in de zomer voor een aangename verkoeling kan zorgen. Het warmtepomp-systeem slaat het overschot aan warmte en koude tijdelijk op in de bodem en gebruikt dit op het moment dat het nodig is. Een warmtepomp produceert dus zelf geen warmte, maar verplaatst deze van A naar B.

 

Vloerverwarming

De huizen worden op de begane grond, de eerste en tweede verdieping standaard uitgerust met vloerverwarming- en koeling. Dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in huis en daardoor voor een aangenaam klimaat, bij koud én bij warm weer. Radiatoren zijn (op de badkamer na) bij vloerverwarming niet nodig, waardoor je de ruimte in huis optimaal kunt benutten. Bovendien is deze vorm van verwarmen gunstig voor mensen met allergieën en astma, omdat er minder sprake is van stofverplaatsing. In Le Jardin woon je niet alleen duurzaam, maar ook comfortabel en gezond!

 

X-ROOF: zon van een leien dakje

 

Zonnepanelen kennen we allemaal, maar een dak gemáákt van zonnepanelen? Dat zie je niet vaak. In Le Jardin wel: daar ligt X-ROOF op het dak. Producent Roel Rennen van Wevolt vertelt.

 

 

Wat zijn dit voor daken?

“X-ROOF zijn kleine zonnepanelen die ook functioneren als dakpannen. Vaak worden zonnepanelen achteraf op het dak gezet, maar je kunt ook van tevoren bedenken: hoe integreren we zonnepanelen ín het dak? Met dit systeem kan dat. Net als dakpannen liggen ze op horizontale rails en ze overlappen elkaar een stukje. Daardoor stroomt het regenwater eraf en zit er ook een goede ventilatiestroom achter de panelen. Omdat de zonnepanelen zowel voor als achter van glas zijn, zijn ze supersterk en gaan ze ruim dertig jaar mee.”

X-Roof panelen

Heb je er als bewoner of eigenaar extra onderhoud aan?

“In feite hoef je er als bewoner niet naar om te kijken. Er zitten geen randjes aan waar vuil zich kan ophopen, het spoelt vanzelf schoon. Er kan ook geen vocht of rommel achter komen, het is waterkerend. Mocht er onderhoud nodig zijn, dan kun je over de panelen heen lopen zonder dat er cel- of glasbreuk optreedt.

De aanschafprijs is wat hoger, maar omdat ze zo lang meegaan en er geen kosten hoeven te worden gemaakt voor aanschaf en aanbrengen van dakpannen, zijn de kosten over de gehele levensduur juist lager dan van gewone zonnepanelen.”