Interview: architect Michiel Jobse aan het woord

Groen is de rode draad

De kijk van de architect

Michiel Jobse vertelt namens FAAM architects over het ontwerp van Le Jardin. “Inspiratie hebben we gehaald uit de groene omgeving van de uiterwaarden en de wadi, die tussen de woningen ligt en waar de natuur speels en avontuurlijk zijn gang kan gaan. Het zijn de uitgangspunten van het nieuwste buurtje in Sporthelden West.”

 

In Le Jardin woon je in een heel groene omgeving. Om daar optimaal van te genieten hebben de woningen extra grote ramen. Vanuit je woonkamer hoef je je tuindeuren maar open te slaan en je stapt zo in de tuin in die overvloeit in de weelderige natuur rondom de wadi, of je komt uit op het groene hofje. Op de bovenverdiepingen plaatsen we Franse balkonnetjes. Daarmee heb je extra grote vensters die doorlopen tot aan de vloer. Zo valt er niet alleen veel licht naar binnen maar heb je ook een veel vrijer uitzicht naar buiten.  En je kunt zelf bepalen waar je op uitkijkt omdat je kunt kiezen om de woonkamer en keuken aan de voorzijde of aan de achterkant te plaatsen.

 

Wonen en groen gaan natuurlijk samen
Om de interactie tussen wonen en groen nog verder te benadrukken bouwen we in de gevels nestkasten voor vogels en vleermuizen, worden alle woningen gedeeltelijk voorzien van een sedumdak, krijgen sommige woningen een robuuste houten pergola en laten we zijgevels begroeien met klimplanten. We kiezen bewust voor hoogwaardige materialen met een luxere uitstraling, zoals de zinken bakgoot en zinken details in de dakranden. En er is fors ingezet op duurzaamheid: naast een energiezuinige grondwarmtepomp krijgen alle woningen aan één zijde een innovatief zonnedak!

 

Iedere woning is net even anders
Door het asymmetrische ontwerp is iedere woning net even anders en bij de tweekappers is er op het eerste gezicht geen strikte scheiding is tussen de linker en de rechter woning. Het ritme van de gevelopeningen smeed  de woningen samen. De architectuur is stoer en krachtig waarbij de lichte steen, accenten in kleur en reliëf in het metselwerk én het groen van de omgeving het plan verzachten. Loop je op de woning af, dan wijst de luifel de weg naar de entree in de zijgevel. Omdat we gekozen hebben voor asymmetrie zonder herhaling is ook dit niet overal hetzelfde. De variatie met luifels, veranda’s en puntgevels zorgen dat iedere woning een heel eigen verschijningsvorm heeft.

Architect Michiel Jobse

Groene avonturenroute als rode draad
De wadi loopt als een groene avonturenroute door de buurt met ruimte om te wandelen en te spelen. De tuinen krijgen dezelfde meanderende vorm. Zo is Le Jardin nergens rechttoe rechtaan, en dat wordt nog geaccentueerd door de lage bonte hagen langs de tuingrenzen. Naast een ruimtelijk gevoel en een vrij uitzicht bieden de hagen meteen ook een schuilplaats aan vogels en kleine dieren.  

Wonen en leven aan een groen binnenhofje
Het wordt een fijne wijk voor (jonge) gezinnen die toe zijn aan een minder traditionele woning met flink wat ruimte in een groene autoluwe omgeving. In Le Jardin woon je nergens aan een straat en overal aan een groen binnenhofje. Ontmoetingen stimuleren we door houten veranda’s aan de voorzijde van de woningen, waar je altijd lekker vrij zit en je toch makkelijk contact kan maken met je buren. Bijzonder is dat sommige woningen een glazen tuinkas krijgen. Ik hoop dat dit aanzet om samen groente te telen en te delen. Zo wordt Le Jardin een fijn groen buurtje in Parijsch waar je samen woont én leeft.