Interview: ecoloog Vincent Nederpel aan het woord

Groen doet heel veel goed voor mensen. Het filtert fijnstof uit de lucht, zorgt voor zuurstof, geeft verkoeling in de zomer en vermindert wateroverlast. Daarnaast reageren mensen heel positief op een groene omgeving. Groen maakt dat een woonomgeving ook echt een prettige leefomgeving wordt.

Vincent Nederpel is als ecoloog betrokken bij het ontwerp van Le Jardin. Zijn bijdrage gaat verder dan zorgen dat de wijk mooi groen aangekleed wordt. Hij denkt mee over welzijn en een gezonde leefomgeving, en door al vanaf het begin van de plannen mee te denken kunnen die ideeën bewust worden meegenomen in het ontwerp.

Ruimte voor weelderige natuur

Met de wadi middenin de wijk hebben we de landschappelijke kwaliteiten van de uiterwaarden de wijk in gehaald. De wadi biedt een natuurlijke manier om hemelwater op te slaan en langzaam door de natuur op te laten nemen. Dat is handig in droge periodes, geeft verkoeling en helpt zo tegen hittestress. Het groen rond de wadi is van waarde is voor de natuur en insecten en wordt een overgang tussen de uiterwaarden en de tuinen. Het wordt geen aangeharkt park, maar weelderige beleefnatuur waar je speelt met natte schoenen of wandelt over het groene pad en je de geuren van kamperfoelie, jasmijn en kornoelje opsnuift. Belevingswaarde speelt mee en daarom is er gekozen voor planten met mooie bloemen die ook lekker geuren.

 

Uiterwaarden als inspiratiebron
Door het beplantingsplan te laten aansluiten bij het lokale ecosysteem versterk je de biodiversiteit. We hebben goed gekeken naar het hagenlandschap van de uiterwaarden. De haagbeuk, liguster,  Gelderse roos en meidoorn komen hier van nature voor. En daarmee trek je dagvlinders en zingende vogels als merels en lijsters de wijk in. Maar ook egeltjes, die de slakken uit je tuin opeten. Soorten waarvan het fijn is ze om je heen te hebben.

 

Letterlijk een groene woning
De vergroening voeren we door tot tegen de gevels aan. De woningen zijn allemaal voorzien van nestkasten voor vogels en vleermuizen en klimplanten begroeien de zijgevels. De zijaanbouw heeft een groen dak en pergola’s krijgen groene aanplant. Dat geeft een mooi groen beeld én verkoeling. Sommige woningen hebben een glazen kas in de tuin om zelf groen te telen.

Beleef de seizoenen
In Le Jardin leef je dichtbij de seizoenen. Dat is een welkome afwisseling in deze digitale wereld. Word wakker, sla je tuindeuren open en hoor de vogeltjes zingen in de zomer, of zie ze voorbij trekken in de herfst. Er is altijd iets te beleven. Met de kas in je tuin kun je bewuster bezig zijn met groen, de aarde en alles wat groeit. Maak een appeltaart met de appels uit je eigen tuin. Zo wonen is heel goed voor ons welzijn.